23 Ekim 2009 Cuma

SITAVA & Dario Moreno













Başlıktaki ikili tarih boyunca hiç bir araya gelemediler. Taa ki dün akşama kadar...

Steaua Bucharest (basit bir telaffuzla "şitağu bükreş") - Fenebahçe maçını izlerken yıllarını bu işe verdiğini bildiğimiz D-Smart spikeri Emre Tilev her defasında "Sitava" dedikçe içimden birşeyler koptu adeta. Nasıl olur da bu kadar kötü telaffuz edilir anlamıyorum. Etraftan bu şekilde duydu desek, 20 küsür yıldır Türk takımlarıyla en az 6-7 maç yapmış bir ekip, nerdeyse herkes tanıyor. Emre Tilev'in yeni duyma ihtimali çok daha zayıf ki Steaua, Avrupa'da yeni tanınmaya başlanmış bir takım değil, aksine bir zamanların çok önemli futbol ekolü.

Neden kaynaklı bu farklı olma çabası? Hayır farklı olacaksanız Andre (Clarindo Dos) Santos'a 'dos'u eklemeden seslenin. (Adam formasına bile bu şekilde yazarken biz neden uzatıyoruz o ayrı bir muamma zaten)

Maçın sonlarına doğru Steaua Kolombiyalı Dayro Moreno'yu ekstra hücum kaynağı olarak oyuna alınca son bomba da geldi :
- Tilev, bu değişiklik yerine 68'de kaybettiğimiz İsrail asıllı İzmir doğumlu sanatçı Dario Moreno'yu tercih etti. Belki ataklara biraz daha renk getirir diye. Öyle ya kariyeri boyunca birçok müzikal ve filmde rol almıştı Dario...

Maç boyunca -alt yazı, üst yazı, ekran ortasına dev yarı saydam logo koyulması yetmiyormuş gibi- belki 20'den fazla defa maçın yayın hakları ile ilgili metni okuması/okutulması zaten yeterince can sıkarken maç içinde de telaffuz hatalarını sürdürünce izleyenler tarafından (hocası İlker Yasin'in ardından ikinci sıraya) 'istenmeyen spikerler' kara listesine adını yazdırdı.

Küçük bir anı daha...
2 yıl önce İstanbul'da Fenerbahçe'nin 1-0 kazandığı Inter maçında, o dönemde İtalyan takımının formasını giyen Honduraslı David Suazo için yaptığı telaffuz denemeleri, gazetelerin pazar günkü eklerinde görmeye alıştığımız 'her harf değişikliğinde başka bir kelime yaratın' bulmacasına benzemişti. Tilev sırasıyla(aynen ağzından çıktığı şekliyle yazıyorum): david suazo, deyvid suazo, deyvid souza ve finalde deyvid de souza -ki bu Fenerbahçe'de oynayan ve maçın tek golünü atan Deivid de Souza değil- şeklindeki telaffuz varyasyonlarıyla o günden beri aklımda yer etmiştir!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder